Eix verd superilla Sant Gervasi

Home
Eix verd superilla Sant Gervasi

Eix verd superilla Sant Gervasi

02_Detall

01_Frontal

04_Aèria

01BF01-Emplaçament

03AF01-Planta-i-secció-general

03CF01-Carrer-d'amplada-15m

03CF02-Carrer-d'amplada-8m

03EF01-Planta-general

03FF01-Secció-longitudinal-general

03IF02-Pèrgola---Detall-secció-transversal

MEM01-Subsol---Infraestructura-ambiental

MEM02-Subsol---Cicle-de-l'aigua

MEM05-Sòl---Mobilitat

MEM06-Sòl---Serveis

MEM08-Vol---Enllumenat

 

PROJECTE DE REFORMA DEL CARRER DE SANT GERVASI DE CASSOLES I LA PLAÇA FREDERIC SOLER

Districte de Sarrià-Sant Gervasi (Barcelona)

Superfície:
10.022m²
Projecte:
Octubre 2022 – Març 2023
Promotor:
Barcelona d’Infraestructures Municipals (BIMSA)
Autor:
AR47 estudi d’arquitectura
Drenatge sostenible (SUDS):
Isabel Vega
Serveis i instal·lacions:
Àlex Castillo (AJTECNICS)
Paisatgisme:
Fernando Lafuente (OHRIZONS)
Generació fotovoltaica:
Frederic Andreu (SOLARTRADEX)
Estructura:
Juan Ignacio Eskubi (Eskubi-Turró arquitectes)
Render:
Alejandro Caballero
Colaboradores:
Pau Barberán
Pere Flotats
Daniel Meseguer

L’objecte del projecte és la pacificació del carrer Sant Gervasi de Cassoles i de la Plaça Frederic Soler per transformar-lo en un eix verd i cívic, a partir de les directrius establertes pel Pla d’acció de la Superilla de sant Gervasi i del model dels Nous Eixos verds de l’Eixample.

És un carrer de traçat i secció molt irregular. Situat al principi del Districte, tocant a Gràcia, el carrer, de fort pendent, té un traçat abrupte amb molt poca continuïtat, típic dels antics carrers de poble. Una de les peculiaritats del carrer, és la seva secció, presenta dues seccions molt diferenciades que es van alternant: la del traçat original del carrer (de poc més de 8 mentre d’amplada) i la proposada pel Planejament, de 15 m.

La secció proposada és de plataforma única, pavimentada amb peça de granet, igual que l’entorn de la Biblioteca de Joan Maragall. Sobre aquesta plataforma, es disposa un joc de catifes centrals toves. Aquestes catifes emmarcaran i agruparan una nova alineació d’arbrat, situant els arbres de gran port enmig del carrer de manera que ,puguin créixer i conviure amb els balcons i edificacions veïnes. Les catifes actuaran com a sistema drenant d’infiltració, amb grans parterres plens d’arbustiva, alhora que també hauran d’integrar els serveis del carrer: contenidors, terrasses de restauració i aparcament de bicicletes. Així s’allibera la resta del carrer per passejar i circular tranquil·lament, tant vianants, vehicles motoritzats (que circularan en una sola direcció), com bicicletes i patinets, que poden circular en dues direccions.

Per tal de suavitzar el fort caràcter longitudinal del carrer, l’alineació de parterres es decala en alguns trams amb l’objectiu de trencar la continuïtat de la circulació rodada, fent que variï en els diferents trams. A part, la necessitat de mantenir tot l’arbrat en bon estat existent, dona una major complexitat al projecte. A la primera catifa es mantenen 3 grans ohms, que junt amb el lledoner de Mitre, són els principals arbres del carrer.

La plaça Frederic Soler es resol com un gran eixamplament del carrer que connecta amb el Mercat. Es genera una plaça plana, delimitada per tres grans parterres perimetrals que delimiten les circulacions rodades perimetrals i actuen com a jardineres elevades, per tal de poder fer l’adequació perimetral. La plaça es situa a cota del Mercat, generant la possibilitat (i la necessitat) que es pugui obrir un nou accés comercial en aquesta façana, i poder repensar tot el tractament de façana posterior.

La impossibilitat de plantar arbrat en tot l’àmbit de la plaça, ocupada per l’aparcament i soterrani del Mercat, genera un espai necessitat d’ombra. Una gran pèrgola al front nord, crea un espai acotat i acollidor, on poder seure i trobar-se. Del gran parterre verd, situat darrere la pèrgola, creixeran les enfiladisses, que convertiran la pèrgola en bioclimàtica. D’altra banda, la pèrgola incorporarà una coberta fotovoltaica, constituïda amb plaques bifacials, que generaran energia i ombra durant tot l’any.

Projectes

Tots