Nous balcons a l’Eixample

Home
Nous balcons a l'Eixample

Nous balcons a l’Eixample

01_render

 

02d_coberta

02c_quarta

02b_tipus

02a_pb

03_façana-general

04_façana-234

05_seccio-constructiva

 

06_façana-estat-actual

07_fotografies-ea_bn

REFORMA DE FAÇANA I INCORPORACIÓ DE NOUS BALCONS EN EDIFICIS DE L’EIXAMPLE 
Carrer de la Independència 234 i 236, Barcelona

Superfície de façana:
420 m2
Projecte:
juny 2022-juliol 2023
Autor:
Ar47 Estudi d’arquitectura
Promotors:
Comunitats de propietaris Independència 234 i 236
Imatges:
Infografia: Alejandro Caballero
Fotografia:

Col·laboradors:
Francesc Gené

Rehabilitació de les dues façanes principals dels edificis d’habitatge situats als números 234 i 236 del carrer de la Independència a Barcelona. Els edificis, construïts els anys 1952 i 1953, tenen característiques molt similars, tant per la configuració interior com per l’exterior (tot i que el 234 ocupa part del xamfrà), sense cap valor arquitectònic i amb una façana molt opaca amb poques obertures. La necessitat de rehabilitar les dues façanes s’ha convertit en l’oportunitat immillorable per transformar aquestes façanes, introduint la construcció de nous balcons per tots els habitatges, ampliant les finestres actuals (que es convertiran en balconeres)  i millorant l’aïllament de tota la façana.

En els últims anys (sobretot arran de la pandèmia), s’ha comprovat la necessitat de disposar d’espais exteriors en tots els habitatges. Això, juntament amb la necessitat de dotar-los de major llum natural i una adequada protecció solar, son els elements principals per plantejar incorporar uns nous balcons correguts a les façanes d’aquets dos edificis. Aquests balcons tenen una funció doble: d’una banda formen una segona pell que permet regular l’assolellament segons l’època de l’any i, de l’altra, guanyen superfície útil exterior per a tots els habitatges.

La proposta s’organitza amb tres conjunts de balcons: un pel 236 i dos per al 234 (un en cada pla de façana). Els balcons es construeixen a partir de dos materials, l’acer per l’estructura i baranes, i la fusta, per paviments i tancaments. L’estructura metàl·lica, està formada per uns pòrtics molt lleugers, situats a una modulació relativament petita, que sustenten uns marcs metàl·lics horitzontals i unes baranes de passamans. Les tarimes de delgues de fusta del paviment i de les divisions entre habitatges, junt al joc de persianes alacantines , son els elements de fusta del conjunt.

En el pla de façana existent, la intervenció se centra en transformar les finestres en balconeres de fusta, en afegir un SATE exterior amb acabat amb pintura de silicats i en renovar els revestiments de la planta baixa. Tot això tenint especial cura per donar una aparença unitària al conjunt, regularitzar aquells forats que no responen als eixos compositius principals, igualar l’altura de les arestes superiors dels tres conjunts de balcons i, desmuntar, ordenar i/o amagar el cablejat present en façana. Cal tenir present que ambdós edificis pertanyen al Conjunt Especial de l’Eixample i que les propostes han hagut d’estar validades pels serveis de patrimoni per poder obtenir la llicència.

Les ajudes, provinents dels Fons Next Generation dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la UE, han estat un incentiu cabdal a l’hora de plantejar-se una proposta tan ambiciosa. El projecte ha assolit les exigències requerides i d’aquesta manera ha permès que l’obra es pugui dur a terme amb un estalvi molt important.

Així doncs, la proposta d’incorporació de nous balcons a la façana reforça el paisatge urbà de la ciutat, remunta el valor del l’edifici i millora la qualitat de vida dels seus residents en tant que millora les prestacions tècniques i funcionals de l’edifici. Una operació molt interessant i amb moltes virtuts que podria traslladar-se perfectament a molts altres edificacions de característiques similars que pateixen la falta d’espais exteriors i major llum natural.

Projectes

Tots