Rehabilitació de la Casa Tosquella
Concurs d’adequació i rehabilitació de la Casa Tosquella
Barcelona
PROPOSTA FINALISTA – 2ª posició
Superfície:
Reforma i rehabilitació: 504m²
Ampliació:140 m²
Espais exteriors: 623m²
Total: 1267
Data:
Juny 2023
Convocant:
Bimsa
Autor:
BCQ arquitectura Barcelona, Ar47 Estudi d’arquitectura
Casa Tosquella és un edifici modernista protegit com a bé cultural d’interès nacional del municipi de Barcelona. L’edifici, construït com una caseta d’estiueig al barri de Sant Gervasi de Cassoles, és a tres vents, i consta només de planta baixa i un semi soterrani visible des del jardí. Hi destaquen la decoració interior i, en especial, les façanes, la composició de la qual combina els elements curvilinis i les línies trencades, propis de l’estètica modernista, com ara vitralls i elements de forja molt treballats, amb altres de caràcter arabitzant, com els arcs de ferradura.
Per tal de recuperar el valor patrimonial arquitectònic i urbanístic de la casa Tosquella, com a casa Modernista, i aconseguir alhora un casal per gent gran que pugui funcionar més enllà del seu programa com un refugi climàtic verd integrat al barri, es proposen les següents actuacions:
- Obrir i connectar al barri la casa i els seus jardins, ampliant i replantejant com a espais de transició els vèrtex situats a la Ronda. A la cantonada est, reculant i obrint la tanca completament, a partir de dues grans portes que conviden a entrar al nou jardí, que emmarca les vistes sobre la casa. I a la cantonada oest implantant una nova edificació mínima sobre la mitgera, que allibera al màxim la cantonada configurant els espais interiors i exteriors d’accés a totes dues plantes de l’edificació.
- Preservar, i recuperar posant en valor els elements originals, constructius i vegetals. Rehabilitant els diferents espais de l’edifici, i el jardí, introduint les modificacions mínimes per consolidar la seva estructura funcional. Únicament obrint la mitgera per permetre l’entrada de llum i la connexió amb el nou nucli d’accés.
- Recuperar i consolidar l’entorn enjardinat, conservant tots elements vegetals existents, i completant-los amb noves plantacions amb plantes autòctones de baix consum hídric com les originals. Recuperant els paviments originals, afegint nous paviments naturals que permetran la plena accessibilitat, amb la màxima permeabilitat
- Connectar i millorar la interacció entre els jardins i amb la casa, introduint una nova escala, una rampa, i reobrint una antiga porta en planta soterrani que intensificarà l’activitat exterior vinculada al centre La nova escala recupera l’emplaçament de l’original entre el jardí principal i el nou jardí, completant el basament que assenta la casa sobre el jardí inferior i establint de nou una relació directa amb l’escala principal existent d’accés a planta superior. La nova rampa s’adossa a la tanca del carrer Vallirana adaptant-se a la seva pendent, i pujant entorn d’una jardinera, rematada per un banc lineal, que acota el jardí interior, definint les zones d’activitat i l’espai d’estada amb ombra.
Donada l’orientació sud del cos annex, i el fet que no incorpora cap espai d’estada, es planteja bioclimatitzar-ho. A partir de la gran façana cortina verda, que permet gestionar la insolació directa, amb elements vegetals caducs integrats a la seva estructura, i de la ventilació creuada.
Per aprofitar bona situació del volum annex pràcticament fora de les ombres dels edificis veïns, integrant la seva materialitat a la cinquena coberta de la casa, es planteja l’acabat superior del cos amb coberta flotant de peces ceràmiques que incorpora plaques fotovoltaiques perfectament integrades en el seu pla.
L’objectiu és aconseguir un edifici molt sostenible, per tant la proposta arquitectònica dona solucions als conceptes de l’energia, l’estalvi i la reutilització d’aigües, la utilització del materials constructius, la millora de la qualitat de l’aire interior i la gestió de residus.
L’estratègia d’afectar el mínim possible a la Casa Tosquella juxtaposant la nova edificació, garanteix que es puguin segregar i/o diferenciar les activitats constructives pròpies del nou volum edificat de la obra de rehabilitació, restauració i recuperació dels elements patrimonials de la casa tant a nivell exterior com interior.